Covoarele Traditionale Romanesti la Mare Pret in Strainatate

Am ramas uimita vazand in casa prietenilor unor prieteni francezi, mais les amis de mes amis sont mes amis, trei scoarte romanesti, expuse pe pereti, la mare pret. Doua erau maramuresene si una olteneasca. Gazda mi-a explicat ca foarte multi francezi sunt iubitori ai folclorului romanesc si, cum prind ocazia, achizitioneaza din Romania obiecte de arta poopulara si, mai ales, covoare traditionale romanesti. Este posibil ca noua, romanilor, sa nu ni se para prea interesante scoartele noastre pentru a ne decora interioarele, dar turistii straini au o mare admiratie atat pentru cromatica lor cat si pentru calitatea tesaturii. Fireste ca cel mai mult admira faptul ca sunt unicat, lucrate manual.
Am descoperit intamplator un
site in care sunt prezentate astfel de covoare si vi-l impartasesc si voua, mai ales ca, dupa Revolutie, etnologii constatau ca scoartele traditionale romanesti sunt pe cale de disparitie. Sa speram ca vom reusi sa prezervam folclorul romanesc si traditiile si le vom integra cat de poate de organic in viata noastra, asa cum au reusit sa faca, magistral, japonezii.

Scoarţă, Vânju Mare Scoarţă, Vânju Mare

În cromatica scoarţelor compuse de obicei din două lăţimi de ţesătură, cusute peste muche, apar culori vii, în combinaţii armonioase dintre care cele mai frecvente sunt : negru, roşu, alb, verde, vişiniu, „piersăciu”, „vânăt”, galben. Se observă, în cromatica acestor scoarţe, o preferinţă pentru spaţiile închise, mărginite de spaţii luminoase — negru şi alb, roşu şi alb, verde şi alb. Ca o caracteristică a acestei părţi a judeţului apare frecvent culoarea verde în combinaţie cu albul şi galbenul, pe care nu le întâlnim în această formă în zona învecinată a Gorjului.

Scoarţă, Balta Scoarţă, Balta

Într-unele sate cum sunt Podeni sau Cireşu. În tehnica şi decorul scoarţelor apar elemente noi ca ţesutul în mai multe iţe, ţesutul cu ochiuri şi carouri policrome. Contextura acestor scoarţe se aseamănă mult cu betele specifice zonei, de uncie pare să se fi inspirat creatoarele. Culorile predominante sunt de obicei negrul şi verdele.

Scoarţă, Bâlvăneşti Scoarţă, Bâlvăneşti

În satele din apropierea Dunării şi în partea centrală, către începutul secolului nostru încep să se aştearnă pe paturi cearceafuri ţesute din bumbac, compuse din două sau trei lăţimi de ţesătură. Cele mai vechi erau decorate cu grupuri de dungi sau carouri albastre, vopsite cu „lulachiu”. Altele au fost decorate cu roşu. pe părţile laterale, cearceafurile aveau o dantelă executată cu croşeta. La sfârşitul primelor decade ale acestui secol, la unele ţesături apar pe marginile laterale, ca un chenar, motive geometrice alese cu mâna sau motive vegetale cusute în ,,muşte”. Nuanţele cele mai răspândite pentru realizarea decorului au fost : negru, albastru şi roşu.

Scoarţă, Clisura Dunării Scoarţă, Clisura Dunării

În satele din sudul Mehedinţiului, scoarţa a jucat încă din a doua jumătate a sec. al XIX-lea un rol deosebit. Dezvoltarea mai rapidă a planurilor de locuinţă şi crearea unei încăperi destinate oaspeţilor, mai ele timpuriu, a pus la dispoziţie spaţii libere în care se puteau etala ţesăturile cu caracter decorativ. Legăturile şi schimburile culturale, care au avut loc cu spaţiile de dincolo de Dunăre, cu lumea turco-persană în care scenele de vânătoare, grădinile, reprezentările fitomorfe şi zoomorfe erau transpuse pe frumoase covoare şi-au spus cu-vântul, îmbogăţind repertoriul motivelor şi al cromaticii. Trecute prin filtrul satelor din sudul Mehedinţiului, aceste imagini s-au simplificat, păstrând numai unele contururi fără semnificaţie ; cămila s-a transformat într-un triunghi, coada păunului într-o linie frântă, piscurile munţilor într-un zigzag ş.a.m.d. Păstrând totuşi unele valenţe simbolice, aceste motive preluate şi adaptate gustului local, pot fi recunoscute după o descifrare atentă de orice specialist şi interpretate ca atare.

mai departe puteti citi aici…

http://openspacedesign.ro/

Reclame

Despre violeta apostol

Iubitor de frumos si Specialist in Ambient, Decoratiuni Interioare, Amenajari Interioare si Interior Design. Consiliere si Proiecte pentru Casa Ta.
Acest articol a fost publicat în covoare si draperii, decoratiuni interioare și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s