Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”

Abia astept primavara, ca sa va invit pe toti la Muzeul Satului din Herastrau. Banuiesc ca stiti ca se numeste „Dimitrie Gusti”. Spicuiesc cateva date despre istoricul muzeului de pe site-ul lui.

Crearea Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” este rodul unor cercetari intense si sustinute, teoretice si de teren, ca si a unor experimente muzeografice, de peste un deceniu, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, intemeietor al Scolii Sociologice din Bucuresti. Ca sef al catedrei de socilogie din cadrul Universitatii Bucuresti, Gusti organizeaza intre 1925-1935, cu specialisti din diverse domenii (sociologi, etnografi, folcloristi, geografi, statisticieni, medici ) si cu studentii sai, campanii de cercetari monografice, cu caracter interdisciplinar, intr-un numar relativ mare de sate (Fundu Moldovei – jud. Suceava, Nereju – jud. Vrancea, Dragus – jud.Brasov, Dragomiresti – jud. Maramures, Clopotiva – jud. Hunedoara, Runcu – jud. Gorj , Rusetu – jud. Buzau etc. ). La incheierea acestor campanii de teren se realizau expozitii, unele in chiar satele cercetate, altele in salile de seminarii ale Universitatii Bucuresti. Totodata, din initiativa profesorului Gusti si a colaboratorilor sai ,intre care H. H.Stahl, Mihai Pop, Traian Herseni, Anton Golopentia, Mircea Vulcanescu, Gh.Focsa, au fost organizate, cu obiecte aduse din teren, doua mari expozitii de interioare taranesti: la sediul Fundatiei Regale „Principele Carol”(1934 ) si in cadrul Pavilionului Regal din Parcul Carol (1935), ca un preludiu al viitorului muzeu in aer liber din Bucuresti.

Iar daca tot suntem la acest subiect iata unde puteti semna o petitie pentru salvarea Muzeului National al Satului!

muzee,arhitectura,violeta apostol

Despre violeta apostol

Iubitor de frumos si Specialist in Ambient, Decoratiuni Interioare, Amenajari Interioare si Interior Design. Consiliere si Proiecte pentru Casa Ta.
Acest articol a fost publicat în arhitectura, case din lume și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu